Visit hemse - Sudrets portal× Hem Almanacka Företag Gotlandsguider
Platsguide Avståndsguide Om Visit Hemse

Fröjel socken


Socken - Fröjel - Nära - Karta

Gotland, Fröjel socken - foto: Bernt Enderborg

Fröjel socken strax över 3,7 mil söder om Visby på Gotlands västkust, solnedgångssidan, består av 43,22 km2 land. År 2010 levde 340 människor där.

Vad folk inte känner till, säger Dick Harrison SvD, är att Fröjel är "ett av Sveriges viktigaste arkeologiska fyndområden", särskilt vad gäller järnåldern. 1.100 fornlämningar är kända från Fröjel.

Fröjel kyrka

Fröjel kyrka med sitt magnifika ringkors ligger i vad som kallas nedre Fröjel, strax ovanför den vikingatida hamnen, och alltså inte mitt i socknen. Det finns en kyrka till på Gotland som inte ligger mitt i byn, Rute kyrka, men vanligen ligger kyrkorna så att det skall bli så nära som möjligt för alla gårdar - uträkningar finns härom.

Att Fröjel kyrka ligger där hon gör har sina skäl, ty strax nedanför kyrkan finns resterna av vad som måhända kan vara en tidigare kyrka, och denna sistnämnda kyrka kan ha varit byggd till den stora vikingatida hamn som grävts fram på området.

Vallhagar fornåldersby

Förutom vikingahamnen så är Vallhagar järnåldersby - 100-500.e.Kr. - ett stort fyndområde. Här finns kämpgravar för den som önskar se sådana.

Trojaborg vid Fröjel kyrka

Skeppssättningen överst på denna sida är från bronsåldern och det tör också den trojaborg som ligger vid kyrkan vara. Ingen är säker på vad dessa har fyllt för syfte, mystifaxer föreslår kult, men om du går hela den krångliga vägen till mitten så kommer du att hitta världens största skatt. En trojaborg är alltså en skattkarta.
/text och foto Bernt Enderborg

I närheten - fågelvägen