Visit hemse - Sudrets portal× Hem Almanacka Företag Gotlandsguider
Platsguide Avståndsguide Om Visit Hemse

Rättvisefråga - färjetrafiken till Gotland


Vägpriser

Gotland, Rättvisefråga - färjetrafiken till Gotland - foto: 0

Ted uppe i Fårösund tycker nog att vi gutar borde ta och spotta upp oss lite. Och frågan är ju egentligen enkel - är Gotland en del av Sverige eller inte?

Gotland påstås ju vara en del av Sverige, som Göteborg ungefär. Till Göteborg kan man ta sig till vägpris, dvs vad det kostar att köra på landsvägen utanför dörren, men detta är ingalunda möjligt om du vill inträffa på Gotland. Det kostar bra mycket mer att ta sig till Gotland.

- Varför då?

Eftersom det är vatten i stället för berg och åkrar är det mycket dyrare att ordna landsvägspriser till Gotland. Alltså skall det vara dyrare eftersom alla skall betala vad det kostar.

- Okej. Vad kostade vägen till Göteborg?

Ett råd i all knäböjande underdånighet
Vi vore tacksamma om vi kunde få vägpriser till och från Gotland. Vi har förmodligen Sveriges bästa jordbruksprodukter att sälja, vi exporterar tusentals ton kalk och nitlotter varje år, och vi har den skönaste natur, kultur och historia som tänkas kan, exotisk men känns nog avlägset bekant för varje nordbo som besöker oss. Gutar är ett trevligt folk, helbra säljare, och vi önskar träffa alla som kan läsa detta.

Det är emellertid svårt för oss att konkurrera då priserna på färjan är en ständig cirkus, senast Mona Sahlin som tydligen inte hade fått någon choklad under Almedalsveckan, och därtill förmodligen dyrast i Baltiska havet.

Vi vill ha vägpriser till och från Gotland. Återigen vill vi tala om att vi gutar klarar oss. Vi har något som heter Gotlandsrabatt. Att ta färjan är inte så dyrt för oss. Men det är dyrt för svenskar, finnar, danskar, tyskar, norrmän, holländare, engelsmän, amerikanare osv.

Det är många som känner till Gotlands fantastiska natur och historia. Vikingatiden var våldsamt rik - knalla gärna in på Historiska museet i Stockholm och se hur mycket som är snott från Gotland - och Visby var länge ledare för en tredjedel av Hansan och därtill kommer förmodligen mycket av världens sjörätt raka spåret från Visby.

Gärna vägpriser så att vi i lika konkurrens med andra kan visa upp oss. Men, busseligen, skicka inga fler konsulter.

Uppspottning
- För helvete!
/text Bernt Enderborg