Visit hemse - Sudrets portal× Hem Almanacka Företag Gotlandsguider
Platsguide Avståndsguide Om Visit Hemse

En medeltidsmanGotland, En medeltidsman - foto: Bernt Enderborg

Skulpturen ovan är gamla grejer. Den kommer från en romansk kyrka som stod på platsen för nuvarande med mera gotiska drag.

En pilbågsgubbe från 1200-talet, kanske tidigare - vad gör han på Väte medeltida kyrka? Han finns kvar eftersom Väteborna någon gång under historiens lopp bestämde sig för att bygga om kyrkan men behöll några av friserna och smällde in dem här och var i fasaden, t ex kan man ovanför sydportalen bl a se Gotlands vapen.

De här friserna som förekommer här och var, t ex också på Vänge och Grötlingbo kyrkor, har förbryllat många genom historien. Vad handlar det om, vilka är det på skulpturerna och vem har gjort dem.

- Tja, vi vet inte. Man kan dra till med någon påhittad kyrkobyggarverkstad, Egypticus eller nåt sånt, men ytterst få blir väl klokare av genomlärda klassificeringar.

Varför stod de och gjorde en hoper skulpturer till kyrkorna? Var det Väteborna själva som knackade till dem? Eller skall man utgå från att friserna är en sorts fri beställning till någon stenhuggare och att därmed ingen i hela historien egentligen har vetat vad det är för figurer? Är det lokal historia, nånting stenhuggaren hade hört talas om eller är det månne en biblisk figur som funderar på att spänna bågen?

Skulpturen ovan är äldre än så gott som allting du kan få se i Visby. Visste du det?

Om du kommer från Visby så finns det åtminstone sommartid en Gotlandsgård sådan den tedde sig när 40-talisterna var nyfödda strax innan Väte kyrka, som du hittar längst väg 142. Det är förresten inte länge sen de hade en svamputställning där, som jag inte hann gå på. Tänk om du visste vad mycket svamp det finns på Gotland.
/text och foto Bernt Enderborg

I närheten - fågelvägen

Bilder

4,9 km, Myren i Hejde

Bildsten

4,0 km, Bildstenar i Hejde4,3 km, En bildsten i ett änge

Fornborgar

1,2 km, Binge slott133 m, Fornborgen i Väte4,6 km, Guldrupe fornborg3,8 km, Tuna i Viklau

Gutasagan

149 m, 18) Olof den helige

Historia

3,9 km, 1361 i Mästerby2,9 km, Fattigstugan i Atlingbo3,6 km, Hagelheim bro91 m, Medeltida smide i Väte4,1 km, Minnessten - vägen till framtids båtnad4,0 km, Ringkorset i Mästerby773 m, Rosenby båtmanstorp65 m, Stenhuggarmärken

Konst

4,7 km, Den gamle och havet

Kyrka

3,8 km, Atlingbo kyrka4,2 km, Guldrupe kyrka4,1 km, Hejde kyrka4,3 km, Mästerby kyrka85 m, Väte kyrka

Kåseri

4,3 km, Landet av mjölk och honung

Medeltidsveckan

1,8 km, Medeltidsdagen i Väte 2013

Museer

4,3 km, Mästerby museum

Målningar

4,3 km, 1100-talets världsdelar4,3 km, David och Goliat i Mästerby4,1 km, Ett bart huggande svärd4,3 km, Helvetesgapet78 m, Kyrkmålningen i Väte4,3 km, Själavägningen i Mästerby

Platser

4,1 km, Sigsarve vattensåg i Hejde5,4 km, Västerby komministerboställe

Runor

4,3 km, Kristendomens ålder på Gotland4,2 km, Mässhaken i Guldrupe4,2 km, Runor i Guldrupe kyrktorn3,8 km, Runstenen i Atlingbo kyrka

Skeppssättningar

1,5 km, Gräne skeppssättning

Skulptur

73 m, Anna själv tredje128 m, Den drakdiande kvinnan42 m, Den sista måltiden igen0 m, En medeltidsman0 m, En tidigmedeltida riddare72 m, Ett torn i Väte71 m, Haren i Väte4,1 km, Hynse ei Hajde71 m, Krucifixet i Väte81 m, Sakristiportalen i Väte kyrka

Slipskåror

4,3 km, Så gjordes slipskårorna

Stenrösen

4,1 km, Stenröse vid vägen till Dans

Ängen

3,0 km, Augustas änge477 m, Fonnsänge4,1 km, Isums Slåtteräng